tirsdag 7. april 2020

Våren 2020Våren 2020  - 

Endelig har våren kommet til oss på Østlandet - :-)

I disse underlige tider med coronavirus i verden er det godt å ha hage som hobby !!!

 Jeg startet med rydding i bed i midten av mars.   Deilig å være ferdig til 1.4.-
Jeg lar en del løv ligge igjen i bedene  - meitemarken må ha noe å gjøre den også!

- Hagen er gjødslet med granulert hønsegjødsel i bed og plen en tidlig morgen ( i regnvær).  Jeg bruker ganske lite gjødsel - fordi jeg legger på mye kompost rundt clematis, trillium, magnolia og lønner på høsten.  Cypripedium har fått sin gjødsel og et dekke av "konglerusk" fra en stor koreagran som har mye avfall etter at fugler og ekorn spiser konglefrø.  Jeg liker så godt å bruke konglerusk, kompost og barnåler som 'mulch' rundt planter og busker.
Ungarsk blåveis -  Hepatica transylvanica som jeg fikk kjøpt av Anne Lise Solli i 03.  Den danner store tuer.  


Den lille Trillium nivale - snøtrilliumen - lever opp til navnet sitt.  Den har stått med halvoppslått knopp i minus 10, deretter minus 7 samt 2 hagelbyger!!  Nå endelig ville den åpne blomsten i sola!
Veldig glad for den Gullbrit!

En liten knopp til i år også.Mine små skatter  - Shortia -  står med flotte knopper.  Så på de for en uke siden og da var det så vidt vi kunne skimte knopper etter frosten.   Nå har knoppene løftet seg og springer ut i løpet av påsken. Er ikke noen samler av Heleborus men min gamle Heleborus niger er over 1.20 i tverrmål og er et flott blikkfang. Bladene er fra i fjor og er fine hele vinteren.   Jeg synes den sår seg vel mye men får lov å stå.


 Nydelige snøklokker overalt i hagen.  Prøver å huske på å dele hvert år - de blir veldig tette.

Vakre klosterklokker står flere steder i hagen.  Jeg synes de er så vakre og et flott minne etter Elin Conradi i Blomstervenners Klubb.

Godt å se at apeskrekken, Araucaria araucana har overlevd denne vinteren også.  Den har en flott krans øverst med ny vekst fra i fjor.

Artig å se at blåveisen krysser seg og lager varianter:


Må ha med mose - elsker stein og mose !!!  På denne tiden er mosen så fin på fjellrabbene vi har.
Den kommer ekstra fint fram nå så tidlig på året.

Her har jeg plantet en del Soldanella i et gammelt trau.   Spent på om den vil blomstre nå - jeg lest at Soldanella setter blomsterknoppene allerede på høsten.
 Hepatica transylvanica 'Ellison Spence' som jeg "fant" igjen i fjor under en tråkkhelle.  Nå skal den få utfolde seg.
Hepatica trans. 'Eisvogel  er også vakker.  Den er en av mange flotte planter som ble kjøpt hos Borgny Mansås for mange år siden.
 Berneuxia thibetica står med fine knopper- den har blanke blader.  Fant et synonym på nettet: Shortia thibetica.Saxifraga juniperifolia
Bulbocodium vernum

Hvit tysbast - Daphne mezereum Orchis mascula - vårmarihånd er tidlig opp av jorda.  - Den har stått i 14 dager - like fin etter haglebyger og minusgrader. Flotte prikker på bladene. Stakkars Ypsilandra thibetica har to frosne blomster og blader etter det tøffe været som har vært.  Denne siste blomsten se ut til å kunne komme. Må ha med en bregne - dette er Blechnum penna marina som er vintergrønn.  Noen av bladene blir flott bronsjefarget.


 Flere primulaer har kommet de siste dagene.
Her er bladet til en Crysoplenum macrophyllum 
vakkert med hår.

Teppet med Eranthis vokser seg større og større for hvert år.  Og jeg som sleit med å få til denne !!!

Tror hemmeligheten er å få friske knoller eller ferske frø.  


Knoller som en kjøper på høsten kommer ikke bestandig opp igjen på våren.
 2 kommentarer:

 1. Hei Torill

  Så mange lækkere vårplanter du viser!
  Flotte pletter på din orkide - den har jeg kun set uden pletter.
  Hepatica og tidlig Trillium - flot!

  Ha en dejlig påske

  SvarSlett
 2. Hallo Karsten - takk skal du ha. Jeg har notert på Orchis mascula at en er uflekket men noen ganger flekket. Jeg har kjøpt den av en orkidee samler i Norge.
  Ha en god påske du også i disse undelige tider!!

  SvarSlett