onsdag 15. mai 2019

Prosjekt "våtbed"

Tenk at dette er det tørreste området i hagen!


 Jeg har store voksne trær i hagen og de har utviklet et veldig rotnett. For å kunne dyrke under disse forholdene så har jeg i mange år gravet ned presenninger, m.m som kan holde de grådige røttene unna.

Dette er under den gamle lønna hvor det er knusktørt om sommeren.


I april gikk jeg på med krum hals på et nytt prosjekt igjen.  Greit å få brukt musklene etter en lang vinter hvor jeg bare har holdt i strikkepinner!!  Har lenge ønsket meg et bed til små Trillium og andre skatter.

Planen var å lage 3 forskjellige bed i "tripp/trapp  - ett med god jord til Trillium m.m., ett bed som skal være surere - mot myr - og siste - veldig vått.

 Mye av jobben gikk til å klippe av røtter på kryss og tvers. Umulig å sette spaden i jorda ute å få klippet av røttene.Hadde noe dam duk fra prosjektet med dam og bekk. Den er seig og sterk og holder grådige røtter
utenfor.  Dette er det laveste bedet.  Her er det naturlig å ha det våteste området.

Gamle lekasteiner ble lagt ned for å skille Trillium bedet og bedet med sur jord. På toppen legges tråkkheller slik at vi kan tråkke i bedet.  
Her kom leca under duken slik at det ble en buffer mot det laveste partiet som skal være vått. 
Noe av jorda ble lagt ned igjen men mesteparten måtte kjøres til annet sted i hagen. Øverst i bilde kan du se bekken mot dammen.
Her har jeg fylt på vann i den nederste gropa og tråkkheller er lagt over duken der jeg har bygget opp med leca.  Rundt kantene er dam duken skjult av steiner.

I de to andre bedene ble det lagt mye kvist og kvast i bunnen.  I det sure bedet ble det lagt mye bark og rusk rask, for å lage det surt.  I tillegg rhododendronjord og rester av torvblokk.- Så planting.....
På toppen er det lagt et lag med konglerusk fra den store koreagrana vi har. Det er fantastisk til mulching m.m.


Med litt mose, stein i bunn og planter skal dette bli en riktig sump.  Og dette bare en meter unna den andre bekken.


Nyplantet med mye smått og godt.

Blomstervenners Klubb har "Våtbed" på programmet til høsten.  Da får klubben besøk av Peter Knutsson fra Sverige som holder foredrag om temaet.

Følg med på programmet til Blomstervenners Klubb på høsten:    

På bloggen:  https://blomstervenner.blogspot.com/
eller gruppen til Blomstervenners Klubb -på FB - se under ARRANGEMENT som blir lagt ut.
4 kommentarer:

 1. Vacker blogg du har och trevlig våtbädd du gjort.
  Ha det gott i din trädgård!
  Raina

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk Raina. Kos deg i din hage også i sommer. 😀

   Slett
 2. Spännande projekt! Det är ett hårt och tungt arbete att gräva upp en jord som är invaderad av trädrötter men du har gjort ett fint jobb. Nu är det bara det roliga kvar, att se hur det utvecklas och växer.

  Kul med besök av Peter, en god vän till oss sedan många år med en fantastisk trädgård.

  Hälsningar
  /Gunilla

  SvarSlett
 3. Tusen takk Gunilla! Så hyggelig at du kjenner Peter. Jeg har fulgt hagen hans i flere år. Virkelig en «perle» av en hage!

  SvarSlett