søndag 21. juli 2019

Mer Dactylorhiza og Cypripedium i hagen før ferien.


Jeg er utrolig glad i Dactylorhiza  - de tåler godt kulda vi har her på Østlandet og de klarer seg ofte uten for mye dikkedarier.   Jeg kjøpte min første Dactylorhiza i en import i 04.  Det var Dactylorhiza maculata x fuchsii.  Den har vokst og spredd seg ganske godt.

I fjor fikk jeg en soppsykdom på noen og de ble brune og visnet ned.  På 15 år så er det første gang jeg har vært borti at disse plantene visner ned.  Jeg må lese mer om dette fenomenet.  Hvis noen har  erfaring rundt dette så vil jeg gjerne høre.Her er en stor tue som vokser og trives godt på en ganske mørk plass ved kanten av noen torvblokker.
Den vokser seg større og kraftigere for hvert år.


Ganske fin ved stien.


Rett bortenfor står denne skjønnheten - Cypripedium Phillipp som ble kjøpt i 09.   Den har veldig frodig og grønt bladverk og det viser at den trives.  Den blomstrer litt senere enn de andre cyppene.

Her er en lysere frøplante av Dactylorhiza maculata x fuchsii.

Frøplantene spirer og  trives ofte veldig trangt - jeg har planter som kommer opp i tett skyggesildre.

Jeg fikk en frøplante av Borgny Mansås for mange år siden og dette er en jeg delte i fjor.  Den er satt i god jord og vokst mye på ett år.  Den kommer litt senere enn morplanta.  Har ikke noe navn på denne - ingen flekker på bladene.

Her er Primula vialii et annet sted i hagen - jeg kan forstå at den har blitt kalt orkide primula - ganske lik. Jeg forsøker denne primula litt forskjellige steder i hagen for å se hvor den trives.  Den trenger en del fuktighet.  Jeg hadde en plante i 4 år men nå er den borte.  De er nok ikke veldig langlivede. - Mulig at det er lurt å dele hvert år.

Her er to planter kjøpt som  Dactylorhiza fuchsii -

Denne er kjøpt som Dactylorhiza 'Lena' og er en utrolig kraftig og høy plante som tydeligvis er selektert ut. Kunne vært artig å finne ut mer om denne.  70 cm høy.


Artig å knipse litt innpå - Denne er ulik de andre jeg har - med disse støttebladene oppover blomsten. Bladene er veldig prikkete....  - flotte. 

Utrolig vakker og fin plante - står godt til parykkbusken bak.

Stemning ved vannet - to forskjellige er plantet i en sump ved dammen.  Disse står helt vått. 


Den siste Cypripedium som blomstrer i hagen i år er Cypripedium reginae 'alba'.
Det er en utrolig vakker plante som jeg endelig har fått til!!!  - Forsøkt flere ganger. 

Kanskje jeg har funnet en plass den kan trives!  - Den kommer i allefall med flere kraftige blader. - Skinnende hvit og vakker!!!4 kommentarer:

 1. Du store min for en hage du har.Det er ikke mange som kan konkurrere med denne.

  SvarSlett
 2. Tusen takk :-) Liker veldig godt å drive i hagen og samler nok litt .... Jeg har ikke så blomstrende hage - er nok veldig glad i grønne nyanser og vårblomster. Ha en fin sommer! Torill

  SvarSlett
 3. Plukket en bukett fra grøftekanten i dag, og da kom jeg over et felt med orkideer med prikkete blader, minnet litt om den øverste, men prikker på bladene. Veldig fine. Ha en fortsatt fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
 4. Ja det er fascinerende at en kan gå inn i skogen og finne disse vakre plantene.
  Ha en fin uke!
  Hilsen Torill

  SvarSlett